Marile petreceri ale romanilor. Chefuri, zaiafeturi, praznice, baluri, soarele și chindii

0 out of 5

59,90 lei

… A fost odata lumea cârciumioarelor pitorești, în care mititeii erau când muiați în șampanie, când stropiți cu bere de la butoi, și al gospodariilor oneste, în care masa luata în familie, duminica, era privita cu religiozitate. Un univers patriarhal în care oamenii știau sa se bucure de viața, celebrându-i valorile simple, dar perene. Totodata, aceasta era și lumea chefurilor boierești strașnice, a balurilor protipendadei și a banchetelor sofisticate ale Casei Regale.

View cart

Description

… A fost odata lumea cârciumioarelor pitorești, în care mititeii erau când muiați în șampanie, când stropiți cu bere de la butoi, și al gospodariilor oneste, în care masa luata în familie, duminica, era privita cu religiozitate. Un univers patriarhal în care oamenii știau sa se bucure de viața, celebrându-i valorile simple, dar perene. Totodata, aceasta era și lumea chefurilor boierești strașnice, a balurilor protipendadei și a banchetelor sofisticate ale Casei Regale.

În jurul lui „a mânca – mâncare“ vibra o întreaga cultura, nu doar culinara, pe care cel mai bine a descris-o Constantin Bacalbașa, autorul unui tom de referința precum Dictatura Gastronomica (primele ediții în 1934 și 1935).

Vechii București, ca și întreaga Românie, în fapt, erau un loc geometric al gustului, pasional, plin de temperament, în care emoțiile se consuma intens, inclusiv la nivel culinar. Restaurantele, bodegile și bacaniile devin personaje importante ale vieții cotidiene, repere ale nivelului de civilizație atins de Micul Paris contaminat de toate aromele balcanic-orientale, în care, la nivel istoric, s-au sedimentat, adesea haotic, influențe de tot felul. Totul pare un cazan încins în care fierb ingrediente contradictorii, dar, finalmente, absolut savuroase. Permanent, cultura sa se nutrește dintr-un conflict interior constitutiv între stratul popular-arhaic, al unui primitivism delicios, și cel deloc voalat, aspirațional, de asumare a gastronomiei occidentale.

Un faimos enunț putea fi citit acum la propriu: Pohta ce-am pohtit…

Autor: Dan-Silviu Boerescu
Publicat de: Editura Neverland
Colectia: Istorie
Data aparitiei: Mai 2024
ISBN: 978-630-307-022-3
Format: 17 x 24 cm
Pagini: 360

Dan Silviu Boerescu

A absolvit Facultatea de Filologie de la Universitatea București, în 1988, apoi a fost profesor de limba română la Roșiori de Vede până în 1990. A fost redactor-șef al editurii Phoenix din București până în 1996. Între anii 1996-1999 a fost redactor la Muzeul Literaturii Române din București. Din 1999 este redactor-șef și director editorial al revistei Playboy și al altor publicații din cadrul PBR Publishing/Publimedia International din București. A condus publicațiile Playboy pana la sfârșitul anului 2010(Playboy, Playboy Style, Playboy Life, Playboy Fusion, Playmate World) în cadrul grupului editorial Attica Media România

Cunoscut ca membru al Generației 90 și manager al multora dintre membrii ei, critic de direcție, promotor al textelor acestora în colecția „Nouăzeci” (Ed. Phoenix, 1993-1995), în colecțiile „Poeții Orașului București” (Asociația Scriitorilor din București & Cartea Românească, 1997-1999) și „Scriitorii Orașului București” (ASB & CR, 1998-1999),în colecția Pro Logos, în revista proprie – ArtPanorama (1997-1999), în cronicile din reviste (Nouăzeci, Luceafărul etc.), în cadrul Cenaclului Universitas (1985-1989) și al Clubului Profesionist de Lectură (Muzeul Literaturii Române (1996-1999), al unor emisiuni televizate sau radio, precum și în cadrul multor altor manifestări culturale.

A publicat volume de critică literară și eseu (ficțiuni critice), precum și antologii. A primit diferite premii literare, între care Premiul de critică al Asociației Scriitorilor din București (1998, pentru volumul O slăbiciune pentru pisici) și a avut două nominalizări la Premiile Uniunii Scriitorilor.

A deținut diferite funcții în cadrul Uniunii Scriitorilor din România și a Asociației Scriitorilor din București (secretar al secției de critică, 1996-2000 etc.) Este menționat în diferite dicționare literare, enciclopedii și lucrări de specialitate. A semnat numeroase (peste 100) prefețe/postfețe ale unor volume semnate de Nicolae Breban, Augustin Buzura, Horia Gârbea, Mihail Gălățanu, Z. Ornea, Paul Goma etc. În presa literară a publicat peste 1.000 de articole (începând cu 1985). Referințe critice: Laurențiu Ulici, Alex Ștefănescu, Mircea Mihăieș, Georgeta Dimisianu etc.