Pe urmele lui Moise. Itinerariu istoric şi turistic în Peninsula Sinai, Andreea Amarandei

Pe urmele lui Moise. Itinerariu istoric şi turistic în Peninsula Sinai, Andreea Amarandei

În complexitatea sa, Peninsula Sinai, teritoriu în care s-a desfăşurat ultima parte a Exodului, oferă unele din cele mai vechi şi frumoase peisaje din lume, precum şi unele dintre cele mai vechi lăcaşuri de cult, martore ale unor episoade ale istoriei religioase de început a umanității, în care se regăsesc în aceeaşi măsură creştini, musulmani şi evrei. Datorită acestei moşteniri religioase aparte, Sinaiul a fost cercetat de învăţaţi din toate epocile şi căutat de pelerini încă din primele secole ale creştinătăţii. Dacă cei dintâi pelerini au fost mânaţi de dorinţa de a găsi la faţa locului urmele paşilor lui Moise şi ale poporului lui Israel ce au trecut pe aici în drumul spre Pământul Făgăduinţei, pelerinii din ziua azi merg în Sinai pentru a vedea ceea ce este deja identificat.

În 5 capitole bogat ilustrate ghidul prezintă itinerariul urmat de Moise şi de poporul lui Israel în Peninsula Sinai, Mănăstirea Sfânta Ecaterina – cronologia celor mai importante evenimente, amintirea sfinţilor pomeniţi în peninsulă şi în arealul mănăstirii, precum și alte situri istorice şi religioase de vizitat din zonă.

Pâinea este simbolul bunei înţelegeri şi al sprijinului reciproc dintre Mănăstirea Sfânta Ecaterina şi loialii beduini Jabalyia, urmaşi ai vlahilor, care încă de la întemeierea mănăstirii au avut de la Împăratul Iustinian sarcina de a o proteja de atacurile beduinilor arabi şi de a face diverse lucrări necesare pentru întreţinerea ei.

„Pe vârful Muntelui, Împăratul Iustinian a construit o bisericuţă, în anul 532 d.Hr. Această bisericuţă era cunoscută drept Biserica lui Moise, Biserica Sfântului Arhanghel Mihail sau Biserica Latinilor. Biserica Sfintei Treimi construită în 1934 pe acest loc încorporează unele din componentele originale ale bisericii construite de Iustinian. Piatra din care este construită a fost adusă din Bazinul Sfântului Ilie. Se pare că altarul acestei mici biserici a fost construit chiar din piatra din care Dumnezeu a tăiat Tablele Legii. Iar stânca de sub pardoseală păstrează urmele genunchilor lui Moise. Lipită de peretele de vest este o stâncă despre care în secolele trecute călugării relatau că este stânca pe care Dumnezeu a stat când i-a dat lui Moise Tablele cu cele 10 porunci, iar sub stâncă este o despicătură în care Moise s-a ascuns cât timp Dumnezeu a trecut pe lângă el în gloria Sa. Beduinii cred că în această despicătură a stâncii se văd urmele capului şi mâinii lui Moise. Alte mărturii, de dinaintea ridicării noii bisericuţe în 1934, ne mai povestesc că în spatele a ceea ce rămăsese din biserica anterioară era şi stânca pe care Moise a stat după ce a primit Tablele Legii.” Andreea Amarandei

pe urmele lui moise