Constantin Blendea

Constantin Blendea

constantin-blendea

Vă invităm în universul complex și plin de culoare al vieții și operei lui Constantin Blendea (1929 – 2012).

La Editura Monitorului Oficial este în curs de apariție monografia pictorului Constantin Blendea, concepută de Călin Stegerean (studiu, cronologie, prezentare grafică și rezumat, tradus în limbile franceză și engleză).

Albumul, realizat cu sprijinul soției, artista Maria Mihalache Blendea (1931 – 2022), și al fiicei lor, Adriana Blendea, conține peste 300 de imagini, în 280 de pagini, care reflectă traseul uman și profesional al celui care, începând cu 1937, a beneficiat de creșterea și îndrumarea unchiului său Vasile Blendea – la vremea aceea, artist recunoscut pe plan internațional – care i-a intuit talentul și i-a deschis calea către artele frumoase.

Crezul artistic al lui Constantin Blendea reiese în unele extrase din interviuri: „Nu putem vorbi despre pictură fără să vorbim despre culoare, nu despre culori. Culoarea este cea care serveşte picturii. În pictură, culoarea, prin sensibilitatea artistului, prin modul său de a gândi, prin ce își imaginează el, se transformă din acel pigment, care are un caracter chimic, într-o expresie care spune ceva. Importantă nu este preferinţa pentru o culoare sau alta, ci găsirea mariajului între culorile pe care le foloseşti – să ştii să le organizezi pe suprafața pânzei.”
„Aceste lucrări sunt făcute absolut pentru sufletul meu, nu mi-am pus întrebarea: cui trebuiesc? Îmi vine în minte o spusă a marelui Gheorghe Anghel, sculptorul, se întâmpla la Sinaia. El spunea: «Important este cu ce rămânem». Lucrul acesta nu l-am uitat. Dacă lucrările mele vor reuși să pună probleme este o mare satisfacție, și aceasta este valabil pentru toți cei care riscă ceva.”

„Constantin Blendea rămâne în istoria artei contemporane românești sub semnul unei triade care i-a caracterizat condiția de artist: pictor, restaurator, profesor. Această postură și-a câștigat-o printr-o muncă asiduă și, așa cum au mărturisit cei care l-au cunoscut, printr-o etică personală și profesională exemplară. Aflată într-un proces de decantare, de analiză retrospectivă a trecutului recent, cultura din România nu va întârzia să-și constituie un Panteon al celor care i-au creat modernitatea. Datorită operei originale, profund spirituale pe care a creat-o, Constantin Blendea se va afla sigur acolo.” Călin Stegerean